marți, 31 martie 2015

Caracterizarea personajului principal Phileas Fogg

PHILEAS FOGG

             

                  Personajul principal al cartii si personajul meu preferat, Phileas Fogg, era un gentleman londonez flegmatic, bogat si enigmatic, cu o existenta reglata minutios. Unul dinre cei mai frumosi si mai insemnati gentlemeni din inalta societate londoneza, urmas al unora dintre cei mai mari oratori ai Londrei, Phileas Fogg avea o fire enigmatica, care calculeaza cu precizie orice pas pe care-l face, nu vorbea niciodata  in plus si nu arunca vreodata vreo privire fara un motiv bine intemeiat. Era bogat, avand o avere pe care nici cei apropiati nu stiau cum a strans-o. Nu era risipitor sau zgarcit, dar facea actiuni caritabile anonime. Singurele lui placeri erau sa citeasca ziarele sau sa joace whist la Reform Club-ul la care era inscris. Era un om foarte exact si facea totul cu o precizie matematica. Fapt pentru care ii cerea unicului sau servitor o exactitate si o ordine exagerata. De aceea, pe 2 octombrie, James Foster a fost dat afara de flegmaticul gentleman doar pentru simplul fapt ca adusese apa la o temperatura de 28.8*C, in loc de 30*C.
             Este caracterizat direct de catre narator - un gentleman inalt, bun, cinstit.
           ''Personaj enigmatic, despre care nu se stiau prea multe in afara de faptul ca era un barbat elegant si unul dintre cei mai chipesi din inalta societate londoneza, domnul Fogg evita sa atraga atentia asupra persoanei sale.....
Nu era mana sparta, dar nici avar; ori de cate ori afla ca e nevoie de bani pentru un scop nobil, ceva util sau o actiune filantropica, ii oferea fara sa stea pe gânduri si uneori chiar cu titlu anonim. Pe scurt, domnul Fogg era persoana cea mai tacuta cu putinta. Vorbea foarte putin, ceea ce-l facea sa para si mai misterios. Tabieturile sale zilnice erau usor de observat, dar orice facea semana atat de mult cu ceea ce mai facuse, incat ii scotea din minti pe curiosi."
              Phileas Fogg este caracterizat si indirect de catre celelalte personaje, dar si prin faptele si atitudinile sale, cat si prin comportamentul sau.
Passepartout, valetul lui francez, exclama imediat dupa ce l-a cunoscut pe Fogg:
" - Pe crucea mea, ...doar la Madame Tussaud am mai vazut figuri atat de pline de viata ca stapanul meu!"  Passepartout ii creioneaza portretul astfel:
" Parea sa fie un barbat cam de patruzeci de ani, cu trasaturi fine si frumoase si o statura inalta, bine facuta. Avea parul blond, ca si favoritii, fruntea neteda, fara riduri pe la tample, iar parul destul de palid. Dantura era perfecta. Expresia fetei indica limpede ceea ce fizionomistii numesc un <<calm activ>>, o calitate a celor care mai degraba actioneaza decat vorbesc. Calm, imperturbabil, cu privirea limpede, domnul Fogg parea tipul perfect al englezului cu sange rece....Fogg lasa impresia ca este perfect echilibrat si la fel de precis precum un cronometru marca Leroy."
               Fogg este foarte curajos si da dovada de altruism si spirit de sacrificiu atunci când il salveaza pe Passepartout de la inchisoare si din mainile indienilor sau atunci când salveaza o femeie necunoscuta lui, pe Aouda, chiar daca actele lui il fac sa piarda timp pretios. A avut indrazneala sa faca ocolul Pamantului in 80 de zile! Isi cunoaste foarte bine limitele si poseda siguranta si  incredere in fortele proprii.
              Pentru Phileas Fogg de o importanta covarsitoare sunt onoarea si cuvantul dat, dar si fidelitatea. Calatoria in care face înconjurul lumii il face cel mai fericit om pentru ca el o cunoaste pe frumoasa Aouda, care-i va deveni sotie.
              Phileas Fogg este unul din cele mai indragite personaje ale lui Jules Verne, fiind sursa de inspiratie pentru multi altii care au incercat sa-l imite pe Fogg si sa calatoreasca in jurul lumii.
              
         
 

duminică, 29 martie 2015

Despre autor

                                 

                                      JULES VERNE


                                                       



             JULES GABRIEL VERNE s-a nascut pe 8 februarie 1828, la Nantes, unul dintre cele mai importante orase-port ale Frantei. Inca din copilarie a fost fascinat de mare, de corabii si de ideea unei calatorii in jurul lumii.
                  In anul 1848, Jules Verne s-a mutat la Paris, pentru a-si finaliza studiile si a deveni avocat, precum tatal lui, dar adevaratul sau tel era sa devina scriitor. In anii 1850 a scris piese de teatru, dintre care unele au fost puse in scena, iar altele i-au fost publicate intr-o cunoscuta revista a vremii. In 1863 a debutat ca romancier, cu cartea de aventuri "Cinci saptamani in balon", care s-a bucurat de succes. A continuat sa scrie, semnând mai bine de optzeci de titluri.
                  Operele sale cele mai de succes au fost reunite sub titlul "Calatorii extraordinare catre lumi cunoscute si necunoscute", in care erau incluse "O calatorie spre centrul Pamantului"(1864), "20000 de leghe sub mari"(1869) si "Ocolul Pamantului in optzeci de zile"(1863). Cartile lui il captivau pe cititor cu aventuri exotice si fantastice, dar ramaneau in acelasi timp ferm ancorate in realitate. Jules Verne facea cercetari amanuntite pentru romanele sale care erau foarte bogate in detalii geografice si stiintifice.


 

                     Mai ales ca, in epoca in care scria Jules Verne, cele mai multe dintre calatoriile si explorarile de pionierat erau absolut de neimaginat. Polul Nord si Polul Sud nu fusesera inca atinse, avea sa treaca inca un secol pana la prima aselenizare, iar multe dintre mijloacele de transport pe care astazi le consideram banale erau abia la începuturi. Jules Verne a fost un adevarat vizionar si un inventator, avea o viziune unica asupra viitorului, iar cateva dintre inventiile descrise in cartile lui - elicopterele, submarinele, explorarea spatiului, zgarie-norii - au prevestit progrese stiintifice reale.
                   "Ocolul Pamantului in optzeci de zile" este un roman mai ancorat in realitate decat multe alte romane ale lui Jules Verne. Sursa de inspiratie au reprezentat-o calatoriile intreprinse de William Perry Fogg, autor american de consemnari de calatorie, care a pornit in jurul lumii si care a inspirat si numele eroului cartii. Aventurile lui Phileas Fogg pe durata calatoriei sale in jurul lumii, insotit de devotatul servitor Passepartout, sunt incitante si pline de umor, romanul ramanand pana astazi cel mai polular din intreaga opera a lui Jules Verne.
                   Autorul si-a petrecut ultima parte a vietii in orasul francez Amiens, implicandu-se in politica locala. A continuat sa fie prolific pana la sfarsitul vietii, in 1905. Jules Verne a ramas unul dintre cei mai indragiti autori francezi, iar personajele si inventiile sale ocupa un loc important in cultura universala.


                                Sursa: prefata cartii Ocolul Pamantului in optzeci de zile, Ed. Litera, 2014

duminică, 22 martie 2015

Itinerariul calatoriei



 

 

 
 
De la Londra la Suez                               Cu trenul și vaporul7 zile
De la Suez la BombayCu vaporul12 zile
De la Bombay la CalcuttaCu trenul4 zile
De la Calcutta la Hong KongCu vaporul 13 zile
De la Hong Kong la YokohamaCu vaporul                           6 zile
De la Yokohama la San FranciscoCu vaporul22 zile
De la San Francisco la New YorkCu trenul7 zile
De la New York la LondraCu vaporul și trenul7 zile
Total                                                                                            80 zile
                                                                           (Sursa: ro.wikipedia.org)