Iubesc cartile de calatorii! Il iubesc pe Jules Verne! Iubesc personajele lui, calatoriile extraordinare, pline de aventuri si suspans! Pot sa citesc ''Ocolul Pamantului in 80 de zile'' din nou si din nou cu aceeasi curiozitate si dorinta de a fi pe urmele lui Phileas Fogg. Il urmaresc îndeaproape.
Este 2 octombrie 1872, in Londra, pe Savile Row, nr. 7, din Burlington Gardens. Il vad pe domnul Fogg, imbracat la patru ace. Are o intrevedere cu Passepartout, un francez de circa 30 de ani, pe care il angajeaza ca valet. Apoi il urmaresc, intru cu el la Reform Club. Se aseaza la o masa, unde il aud ca discuta cu trei amici despre un articol din Daily Telegraph. Articolul sustinea ca deschiderea unui nou tronson de cale ferata in India face posibila calatoria in jurul lumii in 80 de zile. D-nul Fogg face pariu pe 20000 Lire cu colegii sai de la club ca va face ocolul lumii in acest interval de timp.
Insotit de valetul lui Passepartout, Fogg ia trenul din Londra la 8:45 PM, in aceeasi seara de 2 octombrie 1872. Întoarcerea la Reform Club este stabilita pentru 21 decembrie 1872.
Oare va reusi Fogg sa calatoreasca in jurul lumii in doar 80 de zile? Este o mare provocare!
Sunt pe culoarul trenului... O prezenta invizibila pentru protagonistii acestei aventuri...
Ii vad pe Fogg si Passepartout cum ajung la Suez. La timp! Se imbarca pe vaporul din Egipt, si sunt urmariti de detectivul Scotland Yardului, Fix, care plecase din Londra sa prinda hotul care a
jefuit Banca Angliei. Fix banuie ca Phileas Fogg este hotul. Se imbarca pe vaporul de Bombay si reuseste sa se imprieteneasca cu Passepartout. Fogg ii promite o mare recompensa inginerului vasului daca ajunge la Bombay mai devreme, si, astfel, ajung cu doua zile mai devreme.
Fogg si Passepartout merg cu trenul de la Bombay la Calcutta. Fix e pe urmele lor... Si eu la fel. Ii urmaresc cu sufletul la gura. Insa constructia caii ferate nu este terminata, astfel incat ei sunt obligati sa improvizeze. Fogg achizitioneaza un elefant cu 2000 de lire sterline si isi continua calatoria spre Calcutta. Pe drum, întâlnesc o procesiune in care Aouda, o tanara femeie Parsi, este condusa la un sanctuar unde urmeaza sa fie arsa pe rug. Fogg decide sa-i salveze viata, avand 24 de ore avans.
Tanara era drogata cu fum de opiu si de canepa. In ajunul zilei de sacrificiu, Passepartout ia in secret locul raposatului sot al Aoudei pe rugul de inmormantare, iar in timpul ceremoniei, el se ridica de pe rug, sperie preotii si apoi o rapeste pe tanara femeie. Cele doua zile avans sunt pierdute, dar Fogg nu regreta acest lucru.
Fogg decide s-o ia cu el pe Aouda pana in Europa, deoarece Aouda afla in Hong Kong ca ultima sa ruda s-a mutat in Olanda.
De la Yokohama traverseaza Pacificul cu vaporul pana la San Francisco. Nemaifiind pe pamant britanic, Fix ii promite lui Passepartout ca nu o sa-l mai intarzie pe Fogg, ci din contra, il va ajuta sa ajunga mi repede in Marea Britanie. Ajunsi la San Francisco, ei iau un tren pana la New York. Acolo insa au surpriza sa constate ca vaporul transatlantic care trebuia sa-i duca in Marea Britanie plecase deja. Ce pacat!
Fogg gaseste un mic vas cu destinatia Bordeaux, capitanul refuzând sa-i duca la Liverpool.
Fogg se imbarca pe vas si mituieste echipajul sa se rascoale si schimba cursul spre Liverpool. Deoarece vasul merge cu toata viteza, barca ramane fara combustibil. Dupa ce Fogg cumpara vasul de la capitan cu un pret exorbitant, ordona echipajului sa arda toate obiectele de lemn de pe vas pentru a avea combustibil. Reusesc sa ajunga la Queenstown, in Irlanda, apoi se indreapta spre Londra trecând prin Dublin si Liverpool. Fix obtine in sfarsit un mandat de arestare si il aresteaza pe Fogg, insa pentru putin timp. Hotul a fost prins cu trei zile in urma la Edinburgh, iar Fogg este eliberat. Dar e prea tarziu... a pierdut trenul spre Londra! Ce pacat! Ajunge la Londra cu cinci minute intarziere. Fogg este sigur ca a pierdut pariul.
Sositi in casa lui de la Londra, a doua zi, Fogg isi cere scuze Aoudei ca a adus-o cu el, deorece acum nu are mijloacele financiare sa o intretina. Aouda ii marturiseste ca il iubeste si il cere in casatorie pe Fogg. Passepartout este trimis la preot pentru a-l anunta de casatoria d-nului Fogg cu doamna Aouda. De la preot, Passepartout afla ca de fapt a doua zi este duminica si nu luni cum credea d-nul Fogg. Era ora 8.35. Mai erau zece minute pentru a ajunge la Reform Club!
Phileas Fogg a gresit la numararea zilelor fiindca la fiecare grad ziua se micsora cu patru minute. Ei castigasera astfel 24 de ore. Colegii lui il asteptau astazi, 21 decembrie la Club!
Passepartout il anunta pe stapanul sau si pornesc imediat spre Reform Club, ajungând la timp pentru a castiga pariul, cele 20000 de lire. Fogg imparte banii cu Passepartout, se casatoreste cu Aouda, calatoria lui Phileas Fogg in jurul lumii terminandu-se cu bine.
Am ajuns la finalul cartii. Ultimul paragraf m-a uns pe suflet: :
"Phileas Fogg castigase ramasagul si facuse calatoria in jurul lumii in optzeci de zile. Pentru asta folosise orice mijloace de transport - piroscafe, caile ferate, trasuri, iahturi, vase comerciale, sanii, elefanti. Excentricul gentleman isi etalase peste tot minunatele sale calitati, calmul si precizia. Ce castigase el, de fapt, dupa toate aceste eforturi? Ce adusese inapoi cu el din aceasta lunga si istovitoare calatorie?
Nimic, veti spune? Poate ca asa e; nimic in afara de o femeie fermecatoare, care, oricat ar parea de ciudat, l-a facut cel mai fericit om!
Sincer, oare nu ar merita sa facem înconjurul lumii chiar si pentru mai putin de atat?"
(coperta editiei din 1873)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu