duminică, 19 aprilie 2015

De la Pamant la Luna


(sursa wikipedia)

                Opera lui Jules Verne, de o extraordinara creativitate, face din autor un adevarat vizionar, aplecat si interesat spre stiinta. Jules Verne abordeaza in romanele sale de calatorii teme care se vor concretiza abia in secolul XX, cum ar fi zborul pe Luna. Pasionat de calatorii si geografie si in egala masura de stiinta, astronomie, Jules Verne infatiseaza calatorii ferm ancorate in realitate cum este "Ocolul Pamantului in optzeci de zile'' dar si calatorii stiintifico-fantastice, asa cum este romanul "De la Pamant la Luna"(scris in 1865), fiind una dintre primele scrieri de acest gen.
             Jules Verne este unul dintre initiatorii literaturii stiintifico-fantastice, fiind un adevarat vizionar si inventator, romanele sale fiind sursa de inspiratie si pentru alti scriitori, fiind des ecranizate. Jules Verne ne uimeste si astazi prin intuitiile sale corecte pe care le-a avut cu privire la prima calatorie pe Luna, aselenizarea fiind reusita aproape 100 de ani mai tarziu (in 1969).
(Ed. Eduard, 2009)

             ''În ciuda părerii unor oameni cu minte îngustă care ar vrea să închidă rasa umană pe acest glob ca în interiorul unui cerc fermecat din care nu avem voie să ieşim niciodată afară, noi vom călători într-o zi pe lună, pe planete şi pe stele cu aceeaşi uşurinţă, rapiditate şi siguranţă cu care facem acum o călătorie de la Liverpool la New York." (Jules Verne - De la Pamant la Luna)
           Jules Verne a anticipat corect ca americanii vor ajunge primii pe Luna, strecurând totusi si un francez in echipaj (Michel Ardan). "De la Pamant la Luna'' este primul roman in care Jules Verne este interesat de astronomie. Astfel, el expune cunostintele epocii din acest domeniu dar si idei fantastice: observarea astronomica, optica, telescoapele, selenografia, fazele Lunii, pluralitatea lumilor.
           De remarcat ca autorul a incercat sa faca niste calcule care se apropie surprinzator de cele reale. Se observa niste similaritati incredibile intre roman si Proiectul Apollo care s-a concretizat la un secol distanta:
                  - denumirea tunului Columbiad - versus Columbia(numele modulului de comanda al misiunii Apollo);
                  - echipajul format din trei persoane;
                  - dimensiunile proiectilului foarte apropiate de dimensiunile modulului de comanda;
                  - lansarea proiectilului in roman in Florida, ca toate misiunile Apollo si acelasi loc de aterizare - Oceanul Pacific;
                  - costul programului in carte(echivalentul a 12.1 miliarde de dolari in 1969), aproape similar cu costul total al programului Apollo(14,4 miliarde de dolari);
                  - materialul folosit la constructia proiectilului in carte este aluminiul, modulul Columbia fiind si el construit in principal din aliaje de aluminiu.
           Jules Verne ramane un deschizator de drumuri, un vizionar, un inventator, anticipând progrese stiintifice reale.








miercuri, 1 aprilie 2015

ECRANIZARI ALE CARTII

                                         

      Adaptari - FILM SI TELEVIZIUNE

  •  Versiunea cea mai cunoscuta dateaza din 1956, regizat de Michael Anderson, care are meritul de a reuni o distributie impresionanta, in frunte cu David Niven (Phileas Fogg) si Cantiflas (Passepartout), Shirley MacLaine, Marlene Dietrich, Fernandel, Frank Sinatra, si multi alti actori celebri care au aparitii episodice si dau valoare peliculei. Filmul a primit 5 premii Oscar din 9 nominalizari, inclusiv premiul pentru " Cea mai buna pelicula". Acest film modifica adevarul cartii, prin faptul ca Fogg parcurge o parte din drum cu balonul, episod care a fost inclus si in ecranizarile ulterioare.
                                      
                                                                    (poster al filmului, 1956)

                (fotografie film Aouda - Fogg)
 
  • In 1989 a fost lansat un miniserial de televiziune in 3 parti, intitulat "Around the World in 80 Days" , cu Pierce Brosnan in rolul lui Fogg, Eric Idle in cel al lui Passepartout, Peter Ustinov in cel al lui Fix si alte vedete de televiziune in roluri episodice. Eroul calatoreste pe o ruta putin diferita de cea din carte, insa e versiunea cea mai apropiata de continutul cartii, fiind o ecranizare foarte reusita, Pierce Brosnan reusind un rol extraordinar.

 
(poster al filmului-1989)
(poza din film cu Fix, Passepartout, Fogg, Aouda)
 
 
  •  In 2004, cartea a fost ecranizata din nou intr-un film pentru marele ecran cu titlul "Around the World in 80 Days", cu Jackie Chan in rolul lui Passepartout, si Steve Coogan in rolul lui Fogg. Filmul il face pe Passepartout eroul si hotul comorii de la banca, iar Fogg este un inventator excentric care pariaza cu un savant rival ca poate calatori in jurul lumii cu mijloacele de transport ale vremii respective.
(poster film 2004)
(poza film 2004)
 


marți, 31 martie 2015

Caracterizarea personajului principal Phileas Fogg

PHILEAS FOGG

             

                  Personajul principal al cartii si personajul meu preferat, Phileas Fogg, era un gentleman londonez flegmatic, bogat si enigmatic, cu o existenta reglata minutios. Unul dinre cei mai frumosi si mai insemnati gentlemeni din inalta societate londoneza, urmas al unora dintre cei mai mari oratori ai Londrei, Phileas Fogg avea o fire enigmatica, care calculeaza cu precizie orice pas pe care-l face, nu vorbea niciodata  in plus si nu arunca vreodata vreo privire fara un motiv bine intemeiat. Era bogat, avand o avere pe care nici cei apropiati nu stiau cum a strans-o. Nu era risipitor sau zgarcit, dar facea actiuni caritabile anonime. Singurele lui placeri erau sa citeasca ziarele sau sa joace whist la Reform Club-ul la care era inscris. Era un om foarte exact si facea totul cu o precizie matematica. Fapt pentru care ii cerea unicului sau servitor o exactitate si o ordine exagerata. De aceea, pe 2 octombrie, James Foster a fost dat afara de flegmaticul gentleman doar pentru simplul fapt ca adusese apa la o temperatura de 28.8*C, in loc de 30*C.
             Este caracterizat direct de catre narator - un gentleman inalt, bun, cinstit.
           ''Personaj enigmatic, despre care nu se stiau prea multe in afara de faptul ca era un barbat elegant si unul dintre cei mai chipesi din inalta societate londoneza, domnul Fogg evita sa atraga atentia asupra persoanei sale.....
Nu era mana sparta, dar nici avar; ori de cate ori afla ca e nevoie de bani pentru un scop nobil, ceva util sau o actiune filantropica, ii oferea fara sa stea pe gânduri si uneori chiar cu titlu anonim. Pe scurt, domnul Fogg era persoana cea mai tacuta cu putinta. Vorbea foarte putin, ceea ce-l facea sa para si mai misterios. Tabieturile sale zilnice erau usor de observat, dar orice facea semana atat de mult cu ceea ce mai facuse, incat ii scotea din minti pe curiosi."
              Phileas Fogg este caracterizat si indirect de catre celelalte personaje, dar si prin faptele si atitudinile sale, cat si prin comportamentul sau.
Passepartout, valetul lui francez, exclama imediat dupa ce l-a cunoscut pe Fogg:
" - Pe crucea mea, ...doar la Madame Tussaud am mai vazut figuri atat de pline de viata ca stapanul meu!"  Passepartout ii creioneaza portretul astfel:
" Parea sa fie un barbat cam de patruzeci de ani, cu trasaturi fine si frumoase si o statura inalta, bine facuta. Avea parul blond, ca si favoritii, fruntea neteda, fara riduri pe la tample, iar parul destul de palid. Dantura era perfecta. Expresia fetei indica limpede ceea ce fizionomistii numesc un <<calm activ>>, o calitate a celor care mai degraba actioneaza decat vorbesc. Calm, imperturbabil, cu privirea limpede, domnul Fogg parea tipul perfect al englezului cu sange rece....Fogg lasa impresia ca este perfect echilibrat si la fel de precis precum un cronometru marca Leroy."
               Fogg este foarte curajos si da dovada de altruism si spirit de sacrificiu atunci când il salveaza pe Passepartout de la inchisoare si din mainile indienilor sau atunci când salveaza o femeie necunoscuta lui, pe Aouda, chiar daca actele lui il fac sa piarda timp pretios. A avut indrazneala sa faca ocolul Pamantului in 80 de zile! Isi cunoaste foarte bine limitele si poseda siguranta si  incredere in fortele proprii.
              Pentru Phileas Fogg de o importanta covarsitoare sunt onoarea si cuvantul dat, dar si fidelitatea. Calatoria in care face înconjurul lumii il face cel mai fericit om pentru ca el o cunoaste pe frumoasa Aouda, care-i va deveni sotie.
              Phileas Fogg este unul din cele mai indragite personaje ale lui Jules Verne, fiind sursa de inspiratie pentru multi altii care au incercat sa-l imite pe Fogg si sa calatoreasca in jurul lumii.
              
         
 

duminică, 29 martie 2015

Despre autor

                                 

                                      JULES VERNE


                                                       



             JULES GABRIEL VERNE s-a nascut pe 8 februarie 1828, la Nantes, unul dintre cele mai importante orase-port ale Frantei. Inca din copilarie a fost fascinat de mare, de corabii si de ideea unei calatorii in jurul lumii.
                  In anul 1848, Jules Verne s-a mutat la Paris, pentru a-si finaliza studiile si a deveni avocat, precum tatal lui, dar adevaratul sau tel era sa devina scriitor. In anii 1850 a scris piese de teatru, dintre care unele au fost puse in scena, iar altele i-au fost publicate intr-o cunoscuta revista a vremii. In 1863 a debutat ca romancier, cu cartea de aventuri "Cinci saptamani in balon", care s-a bucurat de succes. A continuat sa scrie, semnând mai bine de optzeci de titluri.
                  Operele sale cele mai de succes au fost reunite sub titlul "Calatorii extraordinare catre lumi cunoscute si necunoscute", in care erau incluse "O calatorie spre centrul Pamantului"(1864), "20000 de leghe sub mari"(1869) si "Ocolul Pamantului in optzeci de zile"(1863). Cartile lui il captivau pe cititor cu aventuri exotice si fantastice, dar ramaneau in acelasi timp ferm ancorate in realitate. Jules Verne facea cercetari amanuntite pentru romanele sale care erau foarte bogate in detalii geografice si stiintifice.


 

                     Mai ales ca, in epoca in care scria Jules Verne, cele mai multe dintre calatoriile si explorarile de pionierat erau absolut de neimaginat. Polul Nord si Polul Sud nu fusesera inca atinse, avea sa treaca inca un secol pana la prima aselenizare, iar multe dintre mijloacele de transport pe care astazi le consideram banale erau abia la începuturi. Jules Verne a fost un adevarat vizionar si un inventator, avea o viziune unica asupra viitorului, iar cateva dintre inventiile descrise in cartile lui - elicopterele, submarinele, explorarea spatiului, zgarie-norii - au prevestit progrese stiintifice reale.
                   "Ocolul Pamantului in optzeci de zile" este un roman mai ancorat in realitate decat multe alte romane ale lui Jules Verne. Sursa de inspiratie au reprezentat-o calatoriile intreprinse de William Perry Fogg, autor american de consemnari de calatorie, care a pornit in jurul lumii si care a inspirat si numele eroului cartii. Aventurile lui Phileas Fogg pe durata calatoriei sale in jurul lumii, insotit de devotatul servitor Passepartout, sunt incitante si pline de umor, romanul ramanand pana astazi cel mai polular din intreaga opera a lui Jules Verne.
                   Autorul si-a petrecut ultima parte a vietii in orasul francez Amiens, implicandu-se in politica locala. A continuat sa fie prolific pana la sfarsitul vietii, in 1905. Jules Verne a ramas unul dintre cei mai indragiti autori francezi, iar personajele si inventiile sale ocupa un loc important in cultura universala.


                                Sursa: prefata cartii Ocolul Pamantului in optzeci de zile, Ed. Litera, 2014

duminică, 22 martie 2015

Itinerariul calatoriei



 

 

 
 
De la Londra la Suez                               Cu trenul și vaporul7 zile
De la Suez la BombayCu vaporul12 zile
De la Bombay la CalcuttaCu trenul4 zile
De la Calcutta la Hong KongCu vaporul 13 zile
De la Hong Kong la YokohamaCu vaporul                           6 zile
De la Yokohama la San FranciscoCu vaporul22 zile
De la San Francisco la New YorkCu trenul7 zile
De la New York la LondraCu vaporul și trenul7 zile
Total                                                                                            80 zile
                                                                           (Sursa: ro.wikipedia.org)

joi, 5 februarie 2015

Pe urmele lui Phileas Fogg...




          Iubesc cartile de calatorii! Il iubesc pe Jules Verne! Iubesc personajele lui, calatoriile extraordinare, pline de aventuri si suspans! Pot sa citesc ''Ocolul Pamantului in 80 de zile'' din nou si din nou cu aceeasi curiozitate si dorinta de a fi pe urmele lui Phileas Fogg. Il urmaresc îndeaproape.
         Este 2 octombrie 1872, in Londra, pe Savile Row, nr. 7, din Burlington Gardens. Il vad pe domnul Fogg, imbracat la patru ace. Are o intrevedere  cu Passepartout, un francez de circa 30 de ani, pe care il angajeaza ca valet. Apoi il urmaresc, intru cu el la Reform Club. Se aseaza la o masa, unde il aud ca discuta cu trei amici despre un articol din Daily Telegraph. Articolul sustinea ca deschiderea unui nou tronson de cale ferata in India face posibila calatoria in jurul lumii in 80 de zile. D-nul Fogg face pariu pe 20000 Lire cu colegii sai de la club ca va face ocolul lumii in acest interval de timp.
         Insotit de valetul lui Passepartout, Fogg ia trenul din Londra la 8:45 PM, in aceeasi seara de 2 octombrie 1872. Întoarcerea la Reform Club este stabilita pentru 21 decembrie 1872.
         Oare va reusi Fogg sa calatoreasca in jurul lumii in doar 80 de zile? Este o mare provocare!
Sunt pe culoarul trenului...  O prezenta invizibila pentru protagonistii acestei aventuri...
         Ii vad pe Fogg si Passepartout cum ajung la Suez. La timp! Se imbarca pe vaporul din Egipt, si sunt urmariti de detectivul Scotland Yardului, Fix, care plecase din Londra sa prinda hotul care a
jefuit Banca Angliei. Fix banuie ca Phileas Fogg este hotul. Se imbarca pe vaporul de Bombay si reuseste sa se imprieteneasca cu Passepartout. Fogg ii promite o mare recompensa inginerului vasului daca ajunge la Bombay mai devreme, si, astfel, ajung cu doua zile mai devreme.
         Fogg si Passepartout merg cu trenul de la Bombay la Calcutta. Fix e pe urmele lor... Si eu la fel. Ii urmaresc cu sufletul la gura. Insa constructia caii ferate nu este terminata, astfel incat ei sunt obligati sa improvizeze. Fogg achizitioneaza un elefant cu 2000 de lire sterline si isi continua calatoria spre Calcutta. Pe drum, întâlnesc o procesiune in care Aouda, o tanara femeie Parsi, este condusa la un sanctuar unde urmeaza sa fie arsa pe rug. Fogg decide sa-i salveze viata, avand 24 de ore avans.
          Tanara era drogata cu fum de opiu si de canepa. In ajunul zilei de sacrificiu, Passepartout ia in secret locul raposatului sot al Aoudei pe rugul de inmormantare, iar in timpul ceremoniei, el se ridica de pe rug, sperie preotii si apoi o rapeste pe tanara femeie. Cele doua zile avans sunt pierdute, dar Fogg nu regreta acest lucru.
           Fogg decide s-o ia cu el pe Aouda pana in Europa, deoarece Aouda afla in Hong Kong ca ultima sa ruda s-a mutat in Olanda.

 
           Fix doreste sa-l aresteze pe Fogg in Hong Kong, deoarece este teritoriu britanic, iar el nu are mandat de arestare. Il imbata si il drogheaza pe Passepartout pentru ca el sa nu-si anunte stapanul de plecarea prematura a vaporului spre Yokohama in aceeasi seara. Passepartout reuseste sa prinda vaporul, fara sa-l informeze insa pe d-nul Fogg, care pierde vaporul. Fogg gaseste o barca cu care merge impreuna cu Aouda pana in Shanghai. Apoi gasesc in sfarsit un vapor care ii duce la Yokohama, unde il gasesc pe Passepartout intr-un circ, încercând sa castige bani.

 
            De la Yokohama traverseaza Pacificul cu vaporul pana la San Francisco. Nemaifiind pe pamant britanic, Fix ii promite lui Passepartout ca nu o sa-l mai intarzie pe Fogg, ci din contra, il va ajuta sa ajunga mi repede in Marea Britanie. Ajunsi la San Francisco, ei iau un tren pana la New York. Acolo insa au surpriza sa constate ca vaporul transatlantic care trebuia sa-i duca in Marea Britanie plecase deja. Ce pacat!
           Fogg gaseste un mic vas cu destinatia Bordeaux, capitanul refuzând sa-i duca la Liverpool.
Fogg se imbarca pe vas si mituieste echipajul sa se rascoale si schimba cursul spre Liverpool. Deoarece vasul merge cu toata viteza, barca ramane fara combustibil. Dupa ce Fogg cumpara vasul de la capitan cu un pret exorbitant, ordona echipajului sa arda toate obiectele de lemn de pe vas pentru a avea combustibil. Reusesc sa ajunga la Queenstown, in Irlanda, apoi se indreapta spre Londra trecând prin Dublin si Liverpool. Fix obtine in sfarsit un mandat de arestare si il aresteaza pe Fogg, insa pentru putin timp. Hotul a fost prins cu trei zile in urma la Edinburgh, iar Fogg este eliberat. Dar e prea tarziu... a pierdut trenul spre Londra! Ce pacat! Ajunge la Londra cu cinci minute intarziere. Fogg este sigur ca a pierdut pariul.
           Sositi in casa lui de la Londra, a doua zi, Fogg isi cere scuze Aoudei ca a adus-o cu el, deorece acum nu are mijloacele financiare sa o intretina. Aouda ii marturiseste ca il iubeste si il cere in casatorie pe Fogg. Passepartout este trimis la preot pentru a-l anunta de casatoria d-nului Fogg cu doamna Aouda. De la preot, Passepartout afla ca de fapt a doua zi este duminica si nu luni cum credea d-nul Fogg. Era ora 8.35. Mai erau zece minute pentru a ajunge la Reform Club!
Phileas Fogg a gresit la numararea zilelor fiindca la fiecare grad ziua se micsora cu patru minute. Ei castigasera astfel 24 de ore. Colegii lui il asteptau astazi, 21 decembrie la Club!
Passepartout il anunta pe stapanul sau si pornesc imediat spre Reform Club, ajungând la timp pentru a castiga pariul, cele 20000 de lire. Fogg imparte banii cu Passepartout, se casatoreste cu Aouda, calatoria lui Phileas Fogg in jurul lumii terminandu-se cu bine.
          Am ajuns la finalul cartii. Ultimul paragraf m-a uns pe suflet: :
    "Phileas Fogg castigase ramasagul si facuse calatoria in jurul lumii in optzeci de zile. Pentru asta folosise orice mijloace de transport - piroscafe, caile ferate, trasuri, iahturi, vase comerciale, sanii, elefanti. Excentricul gentleman isi etalase peste tot minunatele sale calitati, calmul si precizia. Ce castigase el, de fapt, dupa toate aceste eforturi? Ce adusese inapoi cu el din aceasta lunga si istovitoare calatorie?
    Nimic, veti spune? Poate ca asa e; nimic in afara de o femeie fermecatoare, care, oricat ar parea de ciudat, l-a facut cel mai fericit om!
    Sincer, oare nu ar merita sa facem înconjurul lumii chiar si pentru mai putin de atat?"
 
 
 
                                                                              (coperta editiei din 1873)